Przepis :
1 kg winogron0,25 l soku winogronowego
0,70 kg cukru
0,25 l wody
0,5 l spirytusu
Owoce wsypać do słoja, zasypać cukrem, postawić na słońcu na 6 tygodni. Po tym czasie powstały sok zlać, wlać do niego spirytus i odstawić na trzy doby. Następnie przefiltrować do butelek i odstawić na 3-6 miesięcy.
Tyle przepis, zrobiłam nieco inaczej, nie dodawałam wody, miałam więcej soku.
Jeszcze bez etykietek, tworzą się :)
This recipe sounds very good. I grow grapes, they will be ripe around Xmas time. I think we drank something similar in Switzerland, it was called "Roeteli" but I am not sure if it was from grapes or from cherries. Anyway I will try it when my grapes are ready. Thanks for the recipe. T.
OdpowiedzUsuńWitaj Titania, spróbuj zrobić tę nalewkę, będzie w zimowe wieczory przypominać lato, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń