środa, 1 grudnia 2010

Nalewka winogronowa

Ponieważ dostałam winogrona od przyjaciół nastawiłam z nich nalewkę. Było ich więcej niż 1 kg. Na początku pachniało w domu winem, po zlaniu soku i połączeniu ze spirytusem nalewka wyglądała nadal nieciekawie, jak mało sklarowane, świeże wino. Jednak po trzecim dniu zaczęła się klarować, ma ładny ciemnoróżowy kolor, jest przejrzysta. Smakuje nieźle :)  

Przepis :
1 kg winogron
0,25 l soku winogronowego
0,70 kg cukru
0,25 l wody
0,5 l spirytusu
Owoce wsypać do słoja, zasypać cukrem, postawić na słońcu na 6 tygodni. Po tym czasie powstały sok zlać,  wlać do niego spirytus i odstawić na trzy doby. Następnie przefiltrować do butelek i odstawić na 3-6 miesięcy.
Tyle przepis, zrobiłam nieco inaczej, nie dodawałam wody, miałam więcej soku.
Jeszcze bez etykietek, tworzą się :)

2 komentarze:

  1. This recipe sounds very good. I grow grapes, they will be ripe around Xmas time. I think we drank something similar in Switzerland, it was called "Roeteli" but I am not sure if it was from grapes or from cherries. Anyway I will try it when my grapes are ready. Thanks for the recipe. T.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Titania, spróbuj zrobić tę nalewkę, będzie w zimowe wieczory przypominać lato, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Witam, dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)