poniedziałek, 6 grudnia 2010

Nalewka żurawinowa

Robiłam ją już w tamtym roku, jest wspaniała, szybko się klaruje, ma piękny kolor, smakuje wyśmienicie.

Przepis:
6 szklanek żurawiny
4 szklanki cukru
1,5 opakowania cukru waniliowego
2 l wódki
0,25 l spirytusu
Żurawiny przekręcić przez maszynkę do mięsa, zalać wódką, odstawić na 2 tygodnie. Odcedzić, przefiltrować 2 razy. Wlać do garnka, wsypać cukier + cukier waniliowy, podgrzać lekko i mieszając rozpuścić cukier - nie dopuścić do zagotowania. Jak wystygnie wlać spirytus. Odstawić na dwa tygodnie, po tym czasie zlać filtrując do butelek. Ja zawsze daję trochę więcej owoców, lubię takie bardziej nasycone nalewki.

6 komentarzy:

  1. I expect to be a drunk by the taste and flavour and vodka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bob witaj, ta nalewka jest znakomita, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm deve essere buonissima! e sicuramente scalda l'anima!!

    Ciao Talibra!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciao Francesco, jest bardzo dobra, rozgrzewa duszę i ciało :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada bardzo apetycznie i zarazem estetycznie w tych butelkach z tymi pięknymi etykietami i metryczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Slavkosnip witaj, lubię gdy nalewki wspaniale smakują i dobrze wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Witam, dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)