Przepis:
6 szklanek żurawiny4 szklanki cukru
1,5 opakowania cukru waniliowego
2 l wódki
0,25 l spirytusu
Żurawiny przekręcić przez maszynkę do mięsa, zalać wódką, odstawić na 2 tygodnie. Odcedzić, przefiltrować 2 razy. Wlać do garnka, wsypać cukier + cukier waniliowy, podgrzać lekko i mieszając rozpuścić cukier - nie dopuścić do zagotowania. Jak wystygnie wlać spirytus. Odstawić na dwa tygodnie, po tym czasie zlać filtrując do butelek. Ja zawsze daję trochę więcej owoców, lubię takie bardziej nasycone nalewki.
I expect to be a drunk by the taste and flavour and vodka.
OdpowiedzUsuńBob witaj, ta nalewka jest znakomita, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńmmmm deve essere buonissima! e sicuramente scalda l'anima!!
OdpowiedzUsuńCiao Talibra!
Ciao Francesco, jest bardzo dobra, rozgrzewa duszę i ciało :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Wyglada bardzo apetycznie i zarazem estetycznie w tych butelkach z tymi pięknymi etykietami i metryczkami:)
OdpowiedzUsuńSlavkosnip witaj, lubię gdy nalewki wspaniale smakują i dobrze wyglądają :)
OdpowiedzUsuń