Przepis:
1,5 kg brzoskwini,0,5 l spirytusu,
0,5 l wody,
1 kg cukru,
2 pestki.
Owoce pokroić na ćwiartki, usuwając pestki. Słój napełnić brzoskwiniami przesypując cukrem, przykryć ściereczką i zostawić na noc by puściły sok. Następnego dnia dodać roztłuczone pestki, zalać spirytusem rozmieszanym z wodą. Zakręcić, pozostawić na 2 m-ce. Przefiltrować, zlać do butelek i pozostawić na następne 2 m-ce.
Nalewki wyglądają bardzo apetycznie. Butelki wspaniale ozdobione.
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńRobię podobnie, ale cukru daję najwyżej 30 dag.
OdpowiedzUsuńZenon witaj :) Moja była za słodka ale myślę, że 30 dkg to trochę mało, zresztą zależy to od owoców i i gustu nastawiającego nalewkę. Ja lubię słodkie nalewki :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
No to spróbuję. Chyba rzeczywiście trochę za dużo cukru. Odsłodzę :)
OdpowiedzUsuńPróbuj, widziałam, że masz piękne, zdrowe brzoskwinie. Ja nastawiłam już nalewkę z derenia, ma największe wzięcie :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.