Przepis:
1,5 kg czarnej porzeczki,0,5 l spirytusu,
0,5 l wódki,
0,5 cukru,
2 goździki.
Owoce wsypać do słoja, zalać spirytusem połączonym z wódką, dodać goździki, odstawić na 6 tygodni. Zlać nalew, owoce zasypać cukrem i zostawić na następne 6 tygodni. Po tym czasie powstały sok zlać, połączyć z nalewem. Przefiltrować, rozlać do butelek.
Moje nalewki nie są bardzo mocne, są takie akurat by umilić długie zimowe wieczory, czy spotkania z przyjaciółmi. Mają przypominać lato, ciepłe, słoneczne, niezapomniane chwile.
Nastawiłam jeszcze nalewki z derenia, żurawiny, ogrodowych winogron. Jeżeli nabędę owoce pigwowca nastawię także - robiłam tę nalewkę w ubiegłym roku i bardzo mi smakowała.
Nalewek jeszcze nie robiłam, na swoim koncie mam czerwone wino z winogron :) 20 butelek :D
OdpowiedzUsuńWino smaczne jest/było? Ja jestem ciekawa smaku nalewki z winogron, póki co - to co jest w słoju pachnie winem :)
OdpowiedzUsuń