Przepis:
1 kg cukru,0,5 l spirytusu,
0,5 l wody,
dojrzałe morele 1,5 - 2 kg.
Usunąć pestki, owoce pokroić w kostki i wkładać do słoja przesypując cukrem. Dodać 5 rozłupanych pestek. Zmieszać spirytus z wodą, wlać do słoja, potrząsnąć słojem do rozpuszczenia cukru. Odstawić na 3 m-ce, potem przefiltrować i zlać do butelek. Tradycyjnie nie wyrzucamy owoców, są wspaniałe do deserów, do lodów - oczywiście dla dorosłych.
W słoju wyglądało to wszystko bardzo nieciekawie, wydawało mi się, że nalewka nigdy się nie sklaruje, parę razy podbierałam nawet z niej owoce, ale w sumie nalewka bardzo mi odpowiada :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam, dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam ponownie :)