Przepis:
2 kg jeżyn,1 kg cukru,
2 łyżki miodu,
0,5 l spirytusu,
0,5 l wódki,
3 goździki.
Owoce zasypać cukrem, dodać miód i odstawić na 2 tygodnie aż jeżyny puszczą sok a cukier i miód się rozpuszczą. Często poruszać słojem. Po 2 tygodniach owoce w słoju lekko rozgnieść, wlać alkohol i dodać goździki. Zostawić na 4 tygodnie. Przefiltrować do butelek, odstawić w chłodne miejsce na 6 m-cy.
piłam kiedyś kupną nalewkę jeżynową i smakowała niesamowicie, sezon na jeżyny nadchodzi i chyba sie skuszę na Twój przepis, będzie sie nadawała na długie zimowe wieczory, zapytam jeszcze jak smakowała?
OdpowiedzUsuńSmakuje, została jeszcze jedna butelka :)
OdpowiedzUsuńNie jest to nalewka słodka, cały czas ma wyraźny smak i zapach jeżyn. Ma mocny kolor i nieźle rozgrzewa :)
czegoś takiego szukałam, bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńNalewka pyszna, lecz robiłem bez goździków, bo korzenie zabijają mi smak owoców. Ale de gustibus...
OdpowiedzUsuńMnie ten zapach nie przeszkadzał, zresztą nie był za bardzo wyczuwalny. Też nie lubię za dużo ziół i przypraw i dodaję je bardzo oszczędnie.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Gdybyśmy się nie różnili gustami, było by może prościej, ale jakoś nudnawo. A wracając do rzeczy, Pani przepis ma tę zaletę, że jest taki "normalny", bez popisywania się znajomością półek w Delikatesach. Pozdrawiam serdecznie
UsuńDziękuję :)
UsuńPozdrawiam serdecznie, miłego wieczoru.